Skip to content

Microlearning – Varför använder vi det?

Microlearning, eller mikrolärande, innebär att utbildningsinnehåll levereras i korta, fokuserade segment. Trots sitt lilla format kan det ge stora resultat. Forskning visar att microlearning förbättrar inlärning, kunskapsretention och engagemang – oavsett om det gäller en utbildning på tre timmar eller ett program på 120 timmar.

Varför microlearning fungerar:

  1. Bättre retention
    Studier visar att deltagare som lär sig med mikromoduler minns mer – både direkt efter och vid uppföljning. En metaanalys visar på i snitt 20–23 % bättre kunskapsretention jämfört med traditionell utbildning.
  2. Effektivare inlärning
    Microlearning bygger på kognitionsvetenskapliga principer som “spaced repetition”, vilket stärker långtidsminnet och minskar risken för glömska. Mindre portioner information ger högre fokus och bättre förståelse.
  3. Högre engagemang
    Korta lektioner känns mer lättillgängliga och ökar deltagandet. Studier visar att engagemanget kan öka med upp till 50 %, och att fler faktiskt avslutar utbildningen när den är uppdelad i kortare delar.
  4. Skalbarhet
    Microlearning fungerar lika bra för att ge snabb kompetens inom ett avgränsat område som för att bygga upp fördjupad förståelse över tid. I längre utbildningar ger det en tydlig struktur och gör det enklare för deltagaren att ta sig vidare steg för steg.

Microlearning hjälper människor att lära sig i takt med att de lever – inte tvärtom.
— Josh Bersin, global expert inom lärande och organisationsutveckling

Fakta:

  • Deltagare minns i snitt 20–23 % mer jämfört med traditionell utbildning.
  • 50 % högre engagemang
  • 45–80 % mindre tid för att genomföra kurser utan försämrad förståelse
  • Lika effektivt för 3 timmar som för 120 timmar

Microlearning är ett effektivt sätt att bygga både djup och bredd i kunskapen, oavsett om du vill få någon att få grepp om grunderna eller fördjupa sig över tid.

Skip to navigation